STOP VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

0
659

În anul 2016, din nou, ONU a decretat 16 zile dedicate campaniilor pentru stoparea violenței împotriva femeilor, adică 25 noiembrie – 10 decembrie 2016.  Culoarea portocalie a fost desemnată culoarea campaniilor din anul 2016.

Data 8 decembrie 2016, începând cu ora 18:00, a fost aleasă de către   Asociația Femeilor din Alba pentru se înscrie în rețeaua organizațiilor de femei active din lume și  a desfășura evenimentul:  ”STOP VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR” – dezbatere publică și vizionare de film, în Sebeș, în sala de conferință a Colegiului Național „Lucian Blaga” din Municipiul Sebeș.

Pentru susținerea acestei cauze, au fost implicate atât societatea civilă, cât și  autoritatile publice locale și județene, ai căror reprezentanți au ținut să își aducă aportul la acest eveniment.

Au fost invitați pentru a-și spune punctul de vedere pe tema evenimentului  numeroase persoane : doamna Carmen Geogean, inspector în cadrul Inspectoratul de Poliție a Județului Alba, care a fost inițiatoarea evenimentului,  doamna Liliana Marioara Mihacea, președintă a Asociației Femeilor din Alba, domnișoara Adina Nedelea –  psiholog în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială si Protecția Copilului Alba, domnul Andrei Balaur – psiholog în cadrul  Serviciului de Protecție si Asistență Socială Sebeș, doamna Simona Ekart Jelmarean consiler superior în cadrul Primăriei Municipiului Sebeș, doamna Nadia Spătariu – prezentatoare a emisiunii „Curaj Feminin” în cadrul postului de televiziune județean Alba Carolina TV.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Femeilor din Alba (AFA). De organizare s-au ocupat doamna inginer Dana Bedreagă, vice-președinta organizației, doamna Cândea Tereza, profesor în cadrul Colegiului Național ”Lucian Blaga” al Municipiului Sebeș, în calitate de membră onorifică a AFA și doamna Cibu Nicoleta, profesor în cadrul Liceului Tehnologic al Municipiului Sebeș, responsabilă cu tineretul în cadrul organizației AFA.

Vizionarea filmului mărturie ”Aripi Frânte” – realizat de către Asociația Necuvinte și promovat de către IJP ALBA – a fost un moment cheie al evenimentului, de la care au pornit dezbateriile din aceea seară. Filmul prezintă femei condamnate, aflate în pușcărie,  pe motiv că și-au omorât agresorul. Aceste femei, de cele mai multe ori, au fost victime ale abuzului, încă din fragedă copilărie, acesta a continuat, zi de zi,  în toată viața trăită de ele până la momentul în care au comis crima. Ele au suportat, în spatele ușilor închise, abuzuri neștiute de nimeni. Și ceea ce este cel mai grav, pentru statul lor de ființe umane, a căror drepturi sunt stipulate și apărate de Constituție,  chiar după ce au ajuns să își ispășească pedepsa, pentru fapta comisă ele, nu știau cum puteau să se apere, la cine puteau să ceară ajutor să scape de agresor și să înceapă o viață nouă , fără să comită crima.

Acesta este doar un aspect al efectelor nocive provocate de violență, alt aspect este faptul că femeile devin victimele agresorului, își sfărșesc viața omorâte de omul drag.

Acest eveniment a fost gândit astfel încât efectele sale să fie multiplicate prin prezența la dezbatere  a unor persoane implicate activ in viața comunității și care vor transmite mai departe, în cercul lor de activitate, a informațiilor primite. De aceea considerăm că este important să enumerăm persoanele participante:

– doamna Corina Ofelia Corpodean: realizator de emisiune la Radio STAR Sebeș, profesor educator și  om liber, care îsi asumă responsabilitatea de a-și exprima opiniile personale în spațiul public;

– doamna Lidia Burz – notar  în Municipiul Sebeș;

– doamna Mariana Teodoru – medic specialist pediatric în Municipiul Sebeș;

– doamna Liana Dumitru Florian – medic de familie în Municipiul Sebeș;

– doamna Ileana Ștefan – psiholog în cadrul Colegiului Național ”Lucian Blaga”  Municipiul Sebeș;

– domnișoara Georgeana Istrate – psiholog în cadrul Liceului cu Program Sportiv Sebeș;

– doamna Simona Albu – psiholog în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Sebeș;

– doamna Marcela Jurcă – asistent medical al Secției de Ginecologie din cadrul Policlinicii Spitalului Municipal Sebeș;

– doamna Mariana Hera – pensionară;

– eleve ale Liceului Tehnologic din Municipiul Sebeș : Mihaela Ștefan, Andreea Ilea, Georgiana Paștiu, Niculian Haida

– eleve ale Colegiului Național ”Lucian Blaga” Municipiul Sebeș, care au dorit sa rămână anonime.

Fiecare din persoanele prezente au avut intervenții personale la dezbatere. Dar vocile cele mai puternice, care s-au remarcat prin exemple de cazuri de viață din discursurile lor au fost doamnă Corina Ofelia Corpodean și doamna Nadia Spătariu.

Pentru a nu încheia întâlnirea în nota grava a subiectului propus am invitat două doamne speciale să ne încânte cu vocile lor și anume: doamna Corina Ofelia Corpodean – cantautor de muzică folk și Liliana Todor – solistă de muzică populară bănațeană, originară din Sebeș.

Mesajul dezbaterii publice este următorul: ”Femei,  la prima manifestare violenta a partenerului vostru, părăsiți spațiul comnu, cereți ajutorul la 112 . Nu așteptăți, nu se schimbă nimic, doar voi vă veți schimba în rău. ”

Asociația Femeilor din Alba consideră că: Niciodată nu am făcut prea mult, niciodată nu am făcut destul atâta timp cât mor femei victime ale violenței sau devin ucigașele agresorului lor”.  Ne asumăm riscul că deranjăm cu insitența noastră în a organiza evenimente pe această temă, atâta timp cât vom considera necesar , adică până când mentalul coletiv se va schimba și nu vor mai fii prezente în viața noastră efectele nocive ale violenței.

Liliana – Marioara MIHACEA -președintă AFA